9 tipů na správné praní prádla

???? Jak správně prát????

Jak se vypořádat s obrovskou hromadou špinavého prádla a nezbláznit se z toho? Jak správně prát prádlo, aby bylo skutečně čisté a vydrželo barevné?
 
Jak prat
 
✔️ Třídění prádla
Roztřídit špinavé prádlo je tou nejméně oblíbenou věcí, ale určitě se vyplácí. Známá je poučka praní bílého prádla zvlášť. V případě, že se vám povede shromáždit pračku stejně barevného prádla, máte vyhráno. Čím podobnější barvy perete, tím méně ztrácíte jejich barevnost. Vyplatí se prát zvlášť černé a tmavé prádlo, dohromady můžete prát zelenou a modrou.
Přemýšlejte také nad materiály. Jinak perete bílé bavlněné prádlo nebo povlečení, jinak barevné vlněné oblečení nebo jemné spodní prádlo. Často pomohou cedulky na oblečení, jejich složení a doporučené teploty praní.
 
✔️ Prací gel nebo prací proužky
Také stále v drogerii narážíte na prací proužky? Zkuste vyzkoušet Eco-power prací proužky, jsou zajímavou alternativou oproti pracím práškům(gel). Proužky mají totiž tu výhodu, že se lépe rozpouštějí a to i při nižších teplotách. Nezůstávají vám na vypraném prádle stopy pracího prášku, ušetříte energii a ješte Eco-power je ekologicky.
Proužky na praní jsou dokonce koncentrovanější, takže jich při dávkování spotřebujete menší množství než pracího prášku a můžete tak ušetřit.
 
vyzkou (1)
 
✔️ Dávkování
Doporučené dávkování Eco-power je vždy uvedeno na jeho obale. Postupem času sami zjistíte, kolik ho skutečně potřebujete.
Obecně při dávkování zohledněte i to, jak moc je pračka naplněná. Když perete méně prádla, uberte i prací desky (0,5.). Pokud perete v tvrdé vodě je potřeba vice čistící síly (1 deska) stejně tak, jako když je prádlo velmi špinavé.
 
✔️ Skvrny a špinavé prádlo
Můžete také před praním předeprat lehce mýdlem nebo namočit v Eco-power, snáze je pak vyperete. Zároveň ušetříte tím, že nemusíte zvyšovat množství Eco-power nebo teplotu při samotném praní.
 
✔️ Plnění pračky
Optimálně naplnit pračku je výhodné z hlediska úspory energie i dobře vypraného prádla. Každé praní spotřebovává energii, není tedy dobré prát pračku napůl prázdnou. Naopak, pokud pračku naplníte příliš, prádlo bude velmi zmačkané, bude se obtížně žehlit a ani se nevyperete úplně do čista.
Chytré pračky si sami nastaví dobu praní s ohledem na množství praného prádla.
Obecně platí, že v optimálně naplněné pračce by měl zůstat mezi prádlem a bubnem takový prostor, že do něj vložíte na výšku svojí dlaň.
 
✔️ Prací program
Dnešní pračky mají velké množství pracích programů. Vždy volte prací program přesně podle druhu a materiálu prádla. Nevyplácí se prát všechno prádlo na jeden univerzální program. Jiný program volte pro ložní prádlo, které potřebuje vysoké teploty. Na vlněné oblečení volte naopak šetrný program pro praní v ruce.
 
✔️ Teplota praní
Dnešní pračky jsou již stejně účinné jako prací desky. Nemusíte používat tak vysokých teplot při praní jako dříve. Na praní běžného barevného prádla, košil nebo triček, které nejsou příliš zašpiněné, stačí teplota 30 stupňů. Prádlo zůstane déle barevné a ušetříte energii. Ložní prádlo a kapesníky stačí prát na 60 stupňů. Pro jemné prádlo a vlněné svetry naopak nepoužívejte vysokých teplot ani ždímání.
 
✔️ Aviváže
Aviváže jsou věčnou otázkou. Někteří preferují velmi provoněné, voňavé a měkké prádlo, ti rádi používají aviváž. Někteří jsou zastánci toho, že prací prášek vonní sám o sobě a aviváž nepoužívají vůbec.
Záleží skutečně jen na vás. Prací desky Eco-power mají sami příjemnou vůni.
 
✔️ Sušení
Sušení prádla je tou nejméně oblíbenou částí praní. Velké rodiny jistě objevily výhody sušičky a ulehčují si tím sušení, jak jen to jde. Prádlo ale nejlépe vonní a uschne při pověšení venku. Sušení prádla na čerstvém vzduchu je zároveň nejlevnější a nejekologičtější způsob.
Pokud sušíte prádlo venku, dejte si pozor na sluníčko. Prádlo nevěste v létě v pravé poledne nebo odpoledne, kdy je slunce nejsilnější. Jen tak vám prádlo nevybledne a zachováte stálé barvy.
Při sušení na šňůře nebo věšáku si ale dejte pozor, na některé materiály. Obecně vlněné oblečení se nemá věšet vůbec, měli byste ho odstředit a položit uschnout na vodorovnou plochu. Pokud sušíte hedvábí, nejprve z něj nechte vodu vykapat nebo vymačkejte ručníkem, až potom ho pověste.