Jak vyprat zatuchlé prádlo?

CHto-delat-esli-posle-stirki-bele-pakhnet-zatkhlym-ili-syrostyu

Proč prádlo zatuchlo?

Zavřená pračka - prádlo vytáhněte z pračky ihned po vyprání a poté nechte pračku otevřenou, aby mohla zevnitř vyschnout.

Přeplněná pračka - nikdy nepřeplňujte buben pračky. Vždy nechte prádlu možnost, aby se mohlo při praní volně pohybovat a tím i vyčistit. Když je prádla v pračce moc, prací prostředek se nedostane rovnoměrně na všechno oblečení, může se na prádle i usazovat. Nakonec pak není prádlo kvalitně vyprané a zapáchá.

Prací gely - v dnešní době stále více roste obliba pracích gelů, jejich konzistence má ale bohužel často ve zvyku zanášet úzká místa pračky, kde se pak tvoří zapáchající nánosy.

Špatné sušení - pokud vaše prádlo nezapáchalo hned po vytažení z pračky, ale začalo být cítit v průběhu sušení, na vině bude nejspíš špatný způsob sušení. Prádlo je potřeba vysušit hned a rychle. V létě to zpravidla nebývá problém, ale v zimě bez sušičky vám může snadno a rychle zatuchnout. A pokud používáte sušičku - nezapomeňte ji pravidelně čistit.

Jak se zbavit již vzniklého zápachu?

Pokud už ale vyprané prádlo zasmrádlo, nemáte jinou možnost než se tohoto zápachu zbavit. Existuje několik způsobů, které mohou pomoci prádlo osvěžit.

Praní z Eco-power - prádlo často zapáchá z důvodu, že je na vláknech usazený prací prostředek. Ten vytvoří "krustu", kterou nelze pracím prostředkem vyprat. Levným a jednoduchým řešení, je vyprat prádlo v pračce z Eco-power. Přidejte ho do praní, nezáleží ani na teplotě praní. Stejně odstraní usazeniny z mřížky prádla za studena i za tepla.

vyzkou (1)

Soda - dobře pohlcuje pachy také soda. Dejte zatuchlé prádlo do pytle a přisypte k němu jedlou sodu. Je dobré nechat ji působit přes noc, ale pokud nemáte čas, může stačit i několik hodin. Jakmile prádlo vytáhnete, oprašte ho a dejte vyprat. Na sodu ale pozor, je poměrně agresivní a při častém používání může vlákna oblečení i poškodit.