CO ZNAMENAJÍ ZNAČKY NA OBLEČENÍ?

 
Zkušené hospodyňky už podle pohledu na halenku nebo košili poznají, jak ji mají prát nebo žehlit. I tak se ale někdy může stát, že se halenka při praní trošku srazí a košile při žehlení mírně propálí.

 

Pokud takovým domácím pohromám chcete předejít, důkladně se podívejte na všitý štítek, na kterém jsou natištěné symboly pro údržbu dané látky. Odrazuje vás, že jich je tam hodně a některým vlastně ani moc nerozumíte? To nevadí. My jsme pro vás připravili seznam všech značek a jejich stručné vysvětlení, který najdete níže.
Toto je pět základních symbolů pro údržbu oblečení:

 

prani1

Uvnitř těchto symbolů se často objevují další značky, jako například stupně, na které je tkaninu možné prát, takže v nich vždy najdete jasnou informaci, jak danou látku udržovat.

Symboly pro praní


Symbol praní znázorňuje nádobu s vodou. Uvnitř nádoby se obvykle vyskytuje číslovka, která určuje maximální teplotu vody při praní. Pokud je pod tímto symbolem navíc zakreslená vodorovná čára, značí to, že tento materiál vyžaduje šetrnější zacházení. V takovém případě je vhodné snížit intenzitu odstředění. Pokud jsou zde rovnou dvě vodorovné čáry, tkanina vyžaduje velmi šetrné zacházení. Což znamená, že máchání i ždímání by mělo být nastaveno na nízký stupeň a výrobek by se v žádném případě neměl ždímat ručně.

 

prani1_1

Tyto tři symboly vaničky s vodou v sobě většinou skrývají ještě číslici. Ta značí, na jakou teplotu je vhodné textilii prát.

prani1_2

Novinka: Eco-power prací prášek v platících
Už vás nebaví tahat velká a těžká balení čisticího prostředku?⭐️
???? Je to v minulosti! ????
⭐️1 balení eco-power na 60 prani koncentrovaného prášku v platících váží pouhých 175g. ⭐️
✅ Rozpouští se i při nízkých teplotách
✅ Hypoalergenní
✅ Eko
✅ Bez prabenů
✅ Bez fosfátů
✅ Vhodný pro novorozence
✅ Veganský
✅ Recyklovatelné balení

logos (1)

Symboly pro bělení

Trojúhelník na visačce symbolizuje doporučený způsob bělení.

prani1_3

Symboly pro sušení

Čtverec symbolizuje způsob sušení na vzduchu. Pokud je uvnitř čtverce kolečko, tento symbol upravuje způsob sušení v bubnové sušičce.

prani1_4

Symboly pro žehlení

Symbol žehličky znázorňuje, že je tkaninu možné žehlit. Uvnitř symbolu žehličky se obvykle ukrývají tečky, které upravují teplotu žehlení. Stejné tečky naleznete také na své žehličce. Díky tomu si nemusíte pamatovat vhodnou teplotu žehlení, ale postačí vám znát počet teček.

prani1_5

Symboly pro profesionální čištění

Kruh označuje, že je vhodné přípravek čistit profesionálním způsobem. Písmenka P a F v kruhu označují různá rozpouštědla, která využívají čistírny pro suché čištění. Písmeno W označuje profesionální čištění vodou.

prani1_6

Jednotlivé symboly se vzájemně kombinují a společně jednoduše určují, jak je možné dané materiály prát, bělit nebo třeba žehlit. Tato doporučení od výrobce je vhodné dodržovat, aby si textilie zachovala dlouhodobě dobré vlastnosti.

vyzkou (1)