JAK PRÁT SPRÁVNĚ ČERNÉ, BÍLÉ A BAREVNÉ PRÁDLO?

Přijde vám, že by vaše prádlo mohlo být zářivější, svěžejší a voňavější? Možná mu zbytečně škodíte některými z častých chyb, kterých se lidé během praní dopouštějí. Poradíme vám, čemu se určitě vyhnout.

Tipy a rady, které platí společně při praní

Kromě toho, že je potřeba prádlo před praním protřídit na bílé, černé a barevné, dodržujte doporučení na jednotlivých kusech oblečení, jako je třeba doporučená teplota vody. Například čistá bavlna snese i 60 °C, zatímco syntetické materiály doporučujeme prát spíš na 30-40 °C. Dalším pilířem úspěchu je výběr vhodného pracího prostředku. Ideální je vybírat si speciální prostředky pro barevné, bílé a černé prádlo zvlášť. Jen tak uchráníte barvy před blednutím nebo zažloutnutím. Důležitou roli hraje také dávkování. U pracích gelů je vhodné použít jedno víčko, u prášku pak jednu odměrku. Samostatnou kategorií při praní je sportovní prádlo, které je třeba prát šetrněji a nepoužívat na něj aviváž, protože by ztratilo svou funkčnost.

Jak správně prát bílé prádlo?

Bílé prádlo vždycky perte zvlášť. Pokud se vám nikdy nestalo, že by se obarvilo od tmavšího kousku, vězte, že hrozí minimálně jeho zažloutnutí. Po několika praních už to bude znát a zářivá bílá, kterou máte rádi, bude tatam. Stejná potíž může nastat při volbě nevhodného pracího prostředku. Perete-li s pracím práškem Eco-power, použijte přesně 0,5 platky na 4,5 kg prádla. Nikdy neperte bílé prádlo v prášku, který obsahuje běliče na chlorové bázi, pak by vám zažloutlo velmi rychle. Bavlněné bílé prádlo klidně perte na 60 °C. Dosáhnete tak perfektních výsledků. Pokud máte tu možnost, sušte ho na vzduchu. Bude krásně svěží.

Co na zažloutlé bílé prádlo?

Je to tu. Vaše bílé prádlo už stačilo zažloutnout? Zkuste příště do pračky přihodit lžíci krystalické sody nebo před praním namočte prádlo do vody smíchané s několika lžícemi octa či citrónové šťávy. Pokud bojujete spíš se žlutými skvrnami od potu, nechte bílé prádlo před praním několik hodin namočené v teplé vodě s octem nebo na něj použijte žlučové mýdlo.

Jak správně prát černé prádlo?

Černé prádlo máte určitě rádi pro jeho sytou barvu. Aby brzy nevybledla, perte ho zvlášť, ne dohromady s ostatními barvami. Nepoužívejte na něj prací prostředky na bílé prádlo, protože ty obsahují rozjasňovače. Vy ovšem v tomto případě potřebujete spíš prostředky, které udrží a prohloubí barevný efekt. Pozor, k blednutí může docházet i v případě, že budete přidávat moc pracího prášku! Černé prádlo perte na nižší teploty a vždy ho obraťte naruby. Nakonec ho sušte ve vnitřních prostorách nebo venku ve stínu.

Jak prát černobílé prádlo?

Zdá se vám tahle otázka zapeklitá? Není! Černobílé prádlo je nejlepší prát s bílým prádlem a s práškem na bílé prádlo, jinak by bílé části brzy zašly. První praní ale pro jistotu proveďte ručně a zjistěte, jestli nebudou tmavé části pouštět barvu a neobarví vám zbytek obsahu bubnu.

Jak správně prát barevné prádlo?

Po vytřídění bílého a černého prádla už zbývá jen to barevné. S tím je to nejjednodušší, musíte si ale dávat pozor na prací prášek – ten by měl být určený právě na barevné prádlo, aby barvy nebledly. Teplotu vody pak volte podle materiálů, které se chystáte prát (pozor dávejte třeba na halenky, svetry nebo sportovní prádlo).

Jaké barvy prát spolu?

Máte-li nový barevný kousek v šatníku, vyperte ho napoprvé ručně nebo s podobně barevným prádlem. Při ručním praní aspoň zjistíte, jestli je stálobarevný, nebo s ním budou potíže.


vyzkou (1)