7 pravidel, jak se o funkční oblečení správně starat

7 pravidel, jak se o funkční oblečení správně starat

 7 prav sport

  1. Termoprádlo můžete prát v pračce. Zvolte však šetrný program na vlnu, syntetiku nebo na ruční praní. Prádlo tím ušetříte nadměrnému mechanickému opotřebení. Snižte množství prádla, buben #pračky naplňte jen do poloviny.
    Funkční prádlo perte i v ruce. Nejprve rozpusťte Eco-power ve velkém množství vody. Oděv nechte chvíli namočený. Promněte, vytáhněte a vyždímejte. Potom propláchněte čistou vodou a znovu v ruce jemně vyždímejte.
    Vlněné funkční oblečení však nemusíte po každém použití prát. Vlákno vlny Merino je přírodně antibakteriální – neváže na sebe pachy. Proto je vlněné prádlo vhodné na několikadenní outdoorové aktivity a cestování. Prádlo stačí přes noc vyvětrat venku na šňůře, přehodit #doma přes židli, popřípadě jen ručně přemáchnout ve vlažné vodě. Přírodní vlněné prádlo vydrží mnohem déle “svěží a nezapáchavé” než tričko z bavlny či polyesteru.
    Ještě jedna důležitá informace: Pokud budete prát v ruce svetr z Merino vlny, po vyprání a vymáchání jej ručně neždímejte. Mohlo by totiž dojít k přetrhání jemných vláken vlny.
  2. Funkční oblečení perte na 30, maximálně 40 stupňů Celsia. Vlna se při vysokých teplotách sráží a dochází k nevratnému plstnatění tenkých vláken.

  3. Používejte Eco-power na vlnu i syntetiku.
    vyzkou (1)
  4. Nepoužívejte aviváž ani jiná změkčovadla. Aviváž znehodnocuje funkční vlastnosti syntetického i vlněného prádla. Vlákno z ovčí vlny je strukturované a duté. Aviváž strukturu zalepí a poškodí termoizolační vlastnosti vlny, stejně jako její schopnost odvádět vlhkost.

  5. Nepoužívejte bělidlo.

  6. Vlněné ani syntetické termoprádlo nesušte v sušičce. #Funkční oblečení schne na vzduchu velmi rychle, není tedy nutné jej sušit v sušičce. Sušte však mimo zdroj přímého tepla – radiátoru, ohně.

  7. Funkční oblečení neperte s oděvy, které mají nějaké kovové části, například džíny, mikiny a bundy se zipem. Zip u praného oblečení vždy zapněte. Většina prádla z Merino vlny je z úpletu – textilie, která vzniká proplétáním jednotlivých oček vlněného vlákna. Kvůli tomu se vlákno snadno zatrhne. Může dojít i k přerušení oček, takzvanému puštění oka. Dejte také pozor na suché zipy.